Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Останнім часом соціальними мережами, засобами масової інформації поширюється різного роду інформація, яка висвітлюється «однобоко», враховуючи особисті інтереси деяких підприємців та, на нашу думку, веде до нагнітання ситуації в громаді, що є неприпу

Дата: 22.07.2022 14:30
Кількість переглядів: 294

Фото без опису

Останнім часом соціальними мережами, засобами масової інформації поширюється різного роду інформація, яка висвітлюється «однобоко», враховуючи особисті інтереси деяких підприємців та, на нашу думку, веде до нагнітання ситуації в громаді, що є неприпустимим в умовах воєнного стану. А саме, в своєму зверненні Яковлев В. Ю. гостро критикує владу за бездіяльність, застарілі методи роботи, відірваність від громади, а тому спробуємо розібратися в усьому по порядку.

Перш за все піддається гострій критиці діяльність міської ради за останні 20 років. Однак хочеться нагадати, що Яковлев В. Ю, особисто з 2006 по 2010 рік був депутатом міської ради, а з 2010 по 2020 рік – членом виконавчого комітету міської ради. Очевидно тоді все було гаразд, всі працювали як слід, а от з 2020 року – все стало різко негативно.

Основним питанням, яке з «подачі» Яковлева В. Ю. активно обговорюється в пресі є збільшення податків, і як аргумент порівняння їхнього розміру з сусідніми громадами.

Єдиний податок для підприємців І групи встановлено 10% від прожиткового мінімуму (248,10 грн. на місяць станом на 01 січня 2022 року) – як і в сусідніх громадах.

Єдиний податок для підприємців ІІ групи у 2021 році було піднято з 10% до 20% (1300 грн. в місяць), а для підприємців, які займаються виробничою діяльністю – до 15% (975 грн. в місяць). А пояснення цьому дуже просте: при ставці податку 10%, щомісячна сплата єдиного податку за підприємця становила би 650 грн., коли за найманого працівника необхідно сплачувати 1267,50 грн. щомісячно (податок на доходи фізичних осіб + військовий збір). А тому деякі підприємці своїх працівників, незалежно від їх бажання, переоформили в ФОПи. Тобто, якщо хочеш працювати, то лише як ФОП, без варіантів. Питання соціального захисту людей, питання субсидій, питання наповнення бюджету (адже не оформлення кожної найманої особи призводило до недоплати в бюджет громади 617,50 грн.) при цьому не враховується.

Розглянемо податок на майно.

Рішенням сесії міської ради від 08 липня 2021 року ставка податку на нерухоме майно для закладів торгівлі була піднята до 1% (до речі, юридичні особи вже сплачували цей податок за такою ставкою, а тому фізичних осіб прирівняли до юридичних). Перш за все хочеться пояснити, що ж це таке, цей «1%». Це означає, що кожен власник магазину повинен сплатити за 1 кв. м площі 65 грн. на рік. Хочеться зразу ж заспокоїти тих малих підприємців, які здійснюють торгівлю в невеличких магазинчиках: малі архітектурні форми (МАФи або кіоски) не підлягають оподаткуванню. Тобто, якщо раніше вам не нараховували цей податок, то і після збільшення ставки нараховувати його не будуть. А от з власниками «капітальних» магазинів ситуація інша, вони підпадають під оподаткування. Так власник магазину в 100 кв. м за рік заплатить 6,5 тис грн. податку (тобто одну мінімальну заробітну плату). Для порівняння, в літку 2021 року плата за оренду торгівельного приміщення в Монастирищі становила від 100 грн. до 150 грн. в місяць за квадратний метр. Тобто за оренду того ж таки магазину площею 100 кв. м орендодавець має сплачувати власнику від 10 до 15 тис грн. щомісячно, а власник магазину в бюджет – 6,5 тис грн. і лише один раз в рік. Різниця очевидна… Причому в Монастирищі останнім часом значно збільшилась кількість підприємців з інших регіонів, які орендуючи магазини та сплачуючи орендну плату власнику, успішно проводять бізнес, надають робочі місця, та й ціни в них на порядок нижчі.

Одним із аргументів Яковлева В. Ю. проти підняття податків є те, що в 2022 році на 30-40% зменшились доходи підприємців. Стосовно інших регіонів України – можливо, а от серед більшості підприємців Монастирищини – не все так однозначно.

Для прикладу, візьмемо ТОВ «ТГ Майстер» (всім добре відома мережа магазинів «Мастерок»), де Яковлев В. Ю. є одним із співвласників та обіймає посаду директора:

  1. Продуктовий магазин по вул. Гагаріна, 39а;
  2. Магазин-кафе «Венеція» по вул. Гагаріна, 39а;
  3. Підвальне приміщення, в якому проводиться виробництво випічки, кондитерських виробів, напівфабрикатів та інших продуктів харчування по вул. Гагаріна, 39а;
  4. Продуктовий магазин по вул. Санаторна, 7а;
  5. Кафе «Париж» по вул. Санаторна, 7а;
  6. Магазин будівельних та господарчих матеріалів по вул. Санаторна, 7а;
  7. Комплекс складських та адміністративних приміщень по вул. Санаторна, 7а;
  8. Цех виробництва металопластикових конструкцій по вул. Санаторна, 7а;
  9. Продуктовий магазин по вул. Соборна, 118д;
  10. Магазин будівельних та господарчих матеріалів по вул. Соборна, 118д;
  11. Комплекс складських приміщень по вул. Соборна, 118д;
  12. Ресторанний комплекс із банним комплексом «Монте Карло» в с. Сатанівка, вул. Центральна, 10;
  13. Комплекс складських приміщень в с. Сатанівка, вул. Центральна, 10;
  14. Продуктовий магазин смт Цибулів, вул. Слави, 2;
  15. Магазин будівельних та господарчих матеріалів смт Цибулів, вул. Слави, 2;
  16. Продуктовий магазин в с. В. Севастьянівка, вул. Шевченка, 11.

Якщо ж ми торкнулися питання робочих місць, яке порушує Яковлев В. Ю., то тут також необхідно «розставити всі крапки». За І квартал 2022 року в ТОВ «ТГ Майстер» середньоспискова кількість працівників становила 16 осіб. Хочеться нагадати, що в будь-якому підприємстві повинен бути директор, бухгалтер, охоронник, вантажник тощо. А тепер ще раз перегляньте перелік магазинів, що зазначені вище. Виникли питання? Сподіваємося, питання виникнуть і у відповідних служб. Хочеться запитати Яковлева В. Ю., як така ситуація поєднується з честю та гідністю колишнього офіцера та «мені за державу болить»?

Зважаючи на те, що повні статистичні дані зараз не доступні, попробуємо розрахунково проаналізувати діяльність ТОВ «ТГ Майстер» через сплату податків, зокрема акцизного податку.

Тож протягом 2021 року ТОВ «ТГ Майстер» було сплачено близько 273 тис грн.. акцизного податку. Враховуючи, що акцизний податок складає 5% від вартості «підакцизного» товару можна легко вирахувати, що виручка від продажу лише алкогольних напоїв та тютюнових виробів склала більше 5,5 млн. грн. за рік, тобто 455 тис грн. на місяць.

Протягом 6 місяців 2022 року ТОВ «ТГ Майстер» було сплачено майже 392 тис грн. акцизного податку. Відповідно, виручка від продажу лише алкогольних напоїв та тютюнових виробів за перше півріччя склала майже 7,8 млн. грн., тобто 1,3 млн. грн. щомісячно. Тобто оборот не те, що не впав, а збільшився майже втричі!!!

Що ж з іншими товарами, окрім «підакцизних»? За даними з відкритих джерел дохід ТОВ «ТГ Майстер» за 2021 рік в цілому складає трішки більше ніж 6,8 млн. грн., віднімаємо і отримуємо 1,3 млн. грн. (6,8 – 5,5 = 1,3). Тобто, від усього річного обороту виторг від продуктів харчування, господарських товарів, будівельних матеріалів, кафе становить менше 20%!!! Це, вибачте, як так? Виявляється, що всі ті машини, що стоять під «Мастерками» купують, в переважній більшості алкоголь і цигарки??? І це при тому, що ні кафе «Париж», ні «Монте Карло» (про магазини, що продають будівельні матеріали вже й говорити смішно) не мають ліцензії на продаж алкоголю!!! Можливо, це пов’язано з тим, що касири «Піраміди» відмовлялись проводити розрахунки платіжними картками через термінал (особливо в переддень свят та значного напливу покупців). Щось тут не сходиться!!!

Нажаль, дані стосовно діяльності ТОВ «ТГ Майстер» за І півріччя 2022 року не опубліковані, а тому можемо підсумувати виключно товарообіг «підакцизних» товарів, який в 2022 році збільшився, в порівнянні з 2021 роком майже втричі. Отакий от «спад».

Ми розуміємо, що не можна на прикладі одного робити висновок про всіх, ми усвідомлюємо, що є абсолютно різні випадки, але підприємницька діяльність – це ризик, і підприємець за цей ризик встановлює свою надбавку, то ж давайте будемо відверті одне перед одним – в магазинах Монастирищини найнижчі ціни – ні, навпаки, то чому ж податки в нас мають бути на рівні з іншими громадами? Знову ж наведемо приклад інших підприємців, які і податки платять, і чималу орендну плату і ціни у них нижчі. Ми в жодному разі не хочемо сказати, що наші підприємці погані, абсолютно ні. Переважна більшість з них – це чесні та порядні люди, які поряд з тим, що самі заробляють, створюють робочі місця, сплачують податки, проводять благоустрій навколо своїх магазинів, одним словом вболівають за своє місто (громаду).

Процедура детального обговорення проекту та прийняття рішення Монастирищенської міської ради «Про встановлення місцевих податків та зборів в межах Монастирищенської міської територіальної громади» здійснювалась відповідно до вимог статей 10, 12 Податкового кодексу України та статей 21, 34 Закону України «Про засади регуляторної політики у сфері господарської діяльності» протягом березня-липня 2021 року. Рішення було офіційно прийняте 08 липня 2021 року та офіційно оприлюднене до 25 липня 2021 року, що відповідає чинному законодавству України з дотриманням усіх регуляторних процедур. У 2022 році відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, …» від 16.01.2020 року № 466-ІХ скасований обов’язок щорічного прийняття рішення щодо встановлення місцевих податків та зборів. За ініціативи фінансового управління та постійної комісії з питань економічної політики, планування, бюджету та фінансів після проведення консультацій із більшістю депутатів міської ради, з метою забезпечення стабільного наповнення бюджету громади в умовах воєнного часу, вирішено не проводити перегляд ставок податків в сторону зменшення.

Деяких підприємців дуже турбує той факт, що всю інформацію «підчистили» із сайту міської ради. Так, дійсно, це було зроблено згідно вимог Закону України «Про правовий режим воєнного стану». На початку березня всі рішення сесій, виконавчого комітету та інші документи були підготовлені до евакуації. І, коли дозволятиме час, все буде відновлено та повернеться на свої місця, в тому числі і інформація на сайт. Нагадуємо  – в країні ВІЙНА. Принагідно зазначаємо, що протягом 2021 року та січня-лютого 2022 року інформації про виконання та затвердження бюджету Монастирищенської міської територіальної громади регулярно оприлюднювалися на офіційному сайті міської ради в розділі «Фінансове управління». Також здійснювалася пряма трансляція засідань сесій міської ради до введення воєнного стану на території України. Наразі оприлюднення призупинено відповідно до Закону України від 15.03.2022 №2134-ІХ «Про внесення змін до розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України та інших законодавчих актів України.

На звинувачення в тому, що міський голова не дозволив активу підприємців зустрітися з депутатами у приміщенні міської ради, виникає питання, чи було офіційне звернення до міського голови стосовно проведення зібрання (не на сторінках Фейсбук чи інших соціальних мереж). Відповідь – ні. Нагадуємо, що у період воєнного стану для проведення зібрань існує певна процедура, визначена діючим законодавством, яка не була дотримана. Особисто до міського голови ніхто не звертався щодо проведення зборів. Коли в грудні 2021 року була очевидно потреба в діалозі між владою та підприємцями, то діалог відбувся. А зараз, швидше за все, діалог Яковлеву В. Ю. не цікавить, це більше схоже на особистий піар та нагнітання ситуації в період воєнного стану. Чи можливо тут трішки інша задумка та йде якась хитромудра гра. І буде меншим злом, якщо за цим усім стоятимуть чиїсь владні амбіції, а не спроба російських спецслужб через окремих громадян «розхитати» ситуацію з середини…

Дякуємо всім сумлінним платникам податків, які продовжують плідно працювати в цих надзвичайно складних умовах несправедливої війни, розв’язаної росією, чесно сплачують податки та виплачують заробітну плату працівникам. Економічний фронт є життєво необхідним поряд із воєнним фронтом, адже наш спільний обов’язок, як відповідальних громадян своєї країни, забезпечити повноцінне функціонування країни та нашої громади в умовах воєнного стану. Разом до Перемоги! Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора