Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОСОБЛИВОСТІ ОПАЛЮВАЛЬНОГО ПЕРІОДУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 03.08.2022 13:33
Кількість переглядів: 123

Фото без опису

Шановні мешканці громади!

Ви вже мабуть неодноразово чули про те, що осінньо-зимовий період 2022-2023 буде, можливо, найважчим за всю історію незалежної України.

В основному, це пов’язано із проблемами у постачанні газу, від яких залежать компанії теплоенергетики, а також із загрозами для об’єктів критичної інфраструктури, до яких належать і підприємства-виробники електроенергії, і лінії електропередачі, і трансформаторні підстанції.

Чудово відомо, як самовіддано працюють над відновленням електропостачання енергетики підприємств на тих територіях, що зазнають обстрілів з боку країни-агресора. Взимку їх робота буде ще складнішою з огляду на погодні умови, тому обов’язком кожного законослухняного громадянина є свідомий підхід до користування електричною енергією в опалювальний період.

Зараз багато українців закуповують електричні обігрівальні прилади, для убезпечення себе від холоду в оселі. Щоб ці придбання не виявилися марними, слід дотримуватися простих правил свідомого електроспоживання:

  •  Обираючи обігрівальний прилад, зважайте на розмір дозволеної потужності по вашій домівці (дізнатися розмір дозволеної потужності саме за Вашим об’єктом можна з договору про розподіл електроенергії або у оператора системи розподілу). Справа в тому, що у більшості договорів з оператором системи розподілу ПАТ «Черкасиобленерго» зазначено дозволену потужність у розмірі 3 кіловати – це означає, що одномоментно у мережу можуть бути включені електроприлади, сумарна потужність яких не перевищує 3000 ватт. Тому при виборі обігрівача дивіться на його потужність і враховуйте, що ще може бути увімкнено одночасно з ним.

Чим небезпечне перевищення дозволеної потужності? 

Електромережа будинку, вулиці, району розрахована на певну потужність. Якщо багато споживачів її перевисять, то відбудеться зниження напруги, через яке електроприлади просто припинять свою роботу, або можуть виникнути аварійні ситуації.

Що робити, щоб уникнути негативних наслідків?

В першу чергу, споживачам, які встановили бойлери, електроплити та інші потужні струмоприймачі, а тепер планують користуватися ще й електрообігрівачами, мають подбати про збільшення дозволеної потужності. Для цього слід оцінити своє максимальне навантаження на мережу, порахувати кількість додаткових кіловат, які необхідно «докупити» та звернутися до свого РЕМ з відповідною заявою. Детальну консультацію щодо порядку дій можна отримати в колцентрі ПАТ «Черкасиобленерго».

Офіційне збільшення дозволеної потужності дозволить оператору системи розподілу модернізувати мережу та забезпечити якісною напругою ваші будинки.

  •  Використовуйте для обігріву приміщень лише надійні фабричні пристрої, бажано із сертифікатом якості. Саморобні пристрої або прилади сумнівної якості можуть призвести до пожежі або аварійної ситуації у мережах.
  •  Дотримуйтесь усіх правил електробезпеки під час використання електроприладів. Такі прості дії дозволять зберегти ваше життя та здоров’я.
  •  Економте електричну енергію. Відімкнення зайвих електроприладів дозволить не лише заощадити ваші кошти, але й допоможе уникнути аварійних ситуацій.
  •  Вчасно оплачуйте рахунки. Лише вчасна та повна оплата спожитої електроенергії дозволить електропостачальникам і надалі закупати її у достатньому обсязі, а операторам системи розподілу – підтримувати лінії електропередачі у належному стані і забезпечувати подачу якісної електричної енергії.

Лише завдяки спільним виваженим діям споживачів, операторів системи розподілу та електропостачальників цей нелегкий осінньо-зимовий опалювальний період 2022-2023 років пройде без зайвих ускладнень.

Тому споживайте відповідально! І дякуємо за розуміння!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора