Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З початку року на ботулізм захворіли понад 40 людей. Як запобігти хворобі

Дата: 09.08.2022 12:46
Кількість переглядів: 165

Фото без опису

За інформацією Держпродспоживслужби, з початку року в Україні зареєстровано 43 випадки ботулізму, внаслідок яких постраждали 46 осіб. На жаль, двоє хворих померли. Летальні випадки, що зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням м’ясного паштету домашнього виготовлення та риби, придбаної в місці стихійної торгівлі.

Після введення воєнного стану зареєстровано 39 випадків ботулізму із 41 постраждалим.

За попередніми результатами розслідування встановлено, що означені випадки ботулізму були пов’язані з вживанням овочевих, м’ясних та рибних консервів домашнього приготування, а також в’яленої риби, виготовленої самостійно та придбаної у місцях стихійної торгівлі.

У Черкаській області у 2022 році зареєстровано 1 випадок ботулізму в побуті, пов’язаний із вживання у їжу м’ясної тушонки, виготовленої у домашніх умовах.

Водночас минулого року в області було зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм (6 випадків у побуті, 1 пов’язаний із рибною продукцією промислового виробництва у м. Черкаси), внаслідок яких постраждали 7 осіб, 1 хворий помер.

У зв’язку з цим Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області нагадує черкащанам про небезпеку ботулізму та заходи, які слід виконувати, щоб уникнути  захворювання.

Що це за хвороба

Ботулізм – це хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Збудник (clostridium botulinum) широко поширений у природі – у ґрунті городів, лісів, садів, прибережних смугах, воді річок та озер. Збудник утворює спори, що разом із ґрунтом потрапляють на овочі, фрукти, гриби, з планктоном і водоростями – у кишковик риб, із кормами та ґрунтом – у кишковик свійських тварин.

При недбалій кулінарній та термічній обробці сировини і за сприятливих умов, головна з яких – відсутність кисню, а також наявність вологи, температура від 4 до 50°С, спори проростають у паличку, яка виділяє у продукт одну з найсильніших у природі отруту – ботулотоксин.

Захворювання на ботулізм, як правило, виникають після вживання в їжу харчових продуктів, виготовлених із порушенням технології їх приготування та зберігання. Зокрема, це в’ялена або копчена риба, м’ясні, рибні та грибні консерви, паштети, ковбаси, залиті смальцем. Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Щоб вберегтися від ботулізму

Для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

- захистити рибу від потрапляння збудника: рибу, яку щойно спіймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;

- посол риби проводити тільки в охолодженому стані за температури не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі понад 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

- швидко і ретельно видаляти кишки при забійному розчленуванні туші;

- для консервування використовувати тільки свіжі, доброякісні, без ознак псування продукти;

- сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;

- суворо дотримуватися правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів у домашніх умовах;

- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;

- не їсти консерву за найменшої підозри на її недоброякісність, не використовувати продукцію зі здутих (бомбажних) банок;

- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та із проведенням відповідного лабораторного контролю;

- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- купуючи сушену, в’ялену та копчену рибу промислового виробництва, навіть у закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- при консервуванні м’ясних та рибних продуктів у домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви за температури 115-120°С не менше 40-60 хв із подальшою їх герметичною упаковкою.

- проварювання або прожарювання консервів домашнього виготовлення перед вживанням не менше 30 хвилин – основний спосіб профілактики ботулізму.

Увага! Симптоми ботулізму

При вживанні їжі, забрудненої токсином, захворювання, зазвичай, виникає через 12-36 годин, але інкубаційний період може бути і від 2 годин до 2-5 днів. Потрапляючи до травного тракту, ботулотоксин всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи. У хворих в цей час спостерігається нудота, блювання, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одна з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Внаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови та втрата голосу.

Якщо не розпочати специфічне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день, частіше – через 4-8 днів від паралічу серцевого м’яза або дихального центру. Для нейтралізації ботулотоксину хворому вводять специфічну сироватку.

Тож у випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора