Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Резолюція Європарламенту: примусова депортація українців російськими загарбниками – геноцид

Дата: 19.09.2022 15:01
Кількість переглядів: 142

Європейський парламент ухвалив резолюцію із засудженням політики насильницької депортації громадян України, яку провадить російський агресор на тимчасово окупованих територіях України.

У документі зазначається, що примусове переселення та депортація українських дітей, у тому числі з інтернатних закладів, до рф і на окуповані росією території, їх примусове усиновлення російськими сім’ями є порушенням українського та міжнародного права, зокрема статті II Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Резолюція зобов’язує росіян оприлюднити інформацію щодо знаходження переміщених осіб з-поміж громадян України, надати їм свободу пересування та можливості для негайного повернення на Батьківщину.

Документ закликає надати безперешкодний доступ Міжнародному Комітету Червоного Хреста, Управлінню Верховного комісара ООН з прав людини, Управлінню Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародній організації з міграції до фільтраційних таборів й інших місць утримання цивільного населення України, що були організовані російськими окупантами.

Європарламентарі також закликають уряд України прискорити ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Це дозволить полегшити процедури, пов’язані із розслідуванням воєнних злочинів і злочинів проти людяності, включно з насильницькими депортаціями.

Державні чиновники та воєначальники, які винні у воєнних злочинах, злочинах проти людяності та можливому геноциді чи геноцидних намірах, будуть притягнуті до відповідальності!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора