Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Трагедія Бабиного Яру

Дата: 29.09.2022 09:50
Кількість переглядів: 255

Фото без опису

      29 вересня в Україні вшанують 81-і роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру в 1941 році. Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941-1943 роках.

       До роковин трагедії Бабиного Яру Монастирищенська публічна бібліотека підготувала і провела ряд заходів. В читальній залі книгозбірні для здобувачів освіти 11-А класу Ліцею «Ерудит» була проведена історична година «Трагедія Бабиного Яру», на якому було здійснено екскурс в минуле, в ті трагічні часи окупації Києва гітлерівцями, переглянуто фільм про поняття Голокост, масові розстріли євреїв, які розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації міста. Юнаків та дівчат познайомили з художніми книгами, які ілюструють цей період історії Другої світової: «Щоденник Анни Франк», «Крадійка крижок», «Дружина доглядача зоопарку», «Список Шиндлера», «Бузкові дівчата», «Хлопчик в смугастій піжамі» та ін.

      Для здобувачів освіти Монастирищенського професійного ліцею (група 272) було проведено годину-реквієм «Символ вічної скорботи», на якому розповіли, що Бабин Яр став місцем масових розстрілів нацистами євреїв і циган, радянських військовополонених, в'язнів Сирецького концтабору та підпільників, порушників комендантської години та, навіть, пацієнтів психіатричної лікарні імені Павлова. У Бабиному Яру розстріляли Олену і Михайла Теліг. Жертвами німецького терору стали біля півтисячі членів Буковинського куреня ОУН. Розстрілювали нацисти українських священиків і монахинь. Київських євреїв убили лише тому, що політична ідеологія нацистської держави визнала їх расово ворожими та "засудила" до вбивства. Більше ніде, навіть у сумнозвісних фабриках смерті, не вбивали стільки людей за такий короткий проміжок часу. Тому Бабин Яр в усьому світі є одним із символів Голокосту. Найтрагічнішими стали 29-30 вересня, коли вбили майже 34 тисячі євреїв – мешканців Києва. В німецьких донесеннях цю операцію назвали “гросакцією”. Нацистська операція в Бабиному Яру 29-30 вересня стала однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни. На заході відбулась презентація книги «Праведники народів світу. Україна», яку наша бібліотека отримала в дарунок від Меморіального центру Голокосту «Бабин Ян». За кількістю Праведників Україна посідає 4 місце серед 51 країни світу. Наразі вже відомо про 2673 жителів України, які удостоєні цього почесного звання.

Бабин Яр залишався застереженням про небезпеку від ненависті, расизму, міжнаціональної ворожнечі, переслідування та знищення людей за етнічною, політичною, релігійною або іншими ознаками.

      Після відкриття й осмислення жахів Голокосту світова спільнота пристала на позицію «ніколи знову», проте геноциди продовжують ставатися. Сьогодні в Україні – війна, а рашисти навіть риторику запозичують в нацистів, заявляючи про «розв’язання українського питання», подібно до гітлерівського «розв’язання єврейського питання». Жорстокі масові вбивства рашистами чоловіків, жінок, дітей, літніх людей, тортури – фізичні та моральні, зґвалтування, навіть іноді намагання спалити тіла, щоб приховати вчинені злочини, як свого часу, відчуваючи наближення поразки, робили нацисти. Відомості зі звільнених Бучі, Ізюма, Маріуполя та інших українських міст і сіл жахають цивілізований світ. Мир, безпека й рівновага у Європі та світі можливі тільки після того, як Україна переможе у війні, а всіх злочинців будуть належно покарано.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора