Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Отруєння грибами: симптоми та перша допомога!

Дата: 17.10.2022 14:50
Кількість переглядів: 114

Сезон грибів у самому розпалі. Активному росту грибів цього року сприяє погода. Але попри смакові якості гриби є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я більшість отруєнь спричинено вживанням пластинчастих отруйних грибів, які помилково сприймаються за їстівні.

Отруїтися можна навіть їстівними грибами, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. У перезрілих та несвіжих грибах накопичуються токсини, утворені в результаті розкладу білків, також їстівні гриби можуть бути уражені грибами-паразитами. Це може підвищити ризик отруєння.

Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які ви вживали. Симптомами грибного отруєння можуть бути запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

Що робити при отруєнні грибами:

  • Пийте багато рідини (підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
  • Терміново телефонуйте до швидкої за номером «103».
  • Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу: це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

УВАГА! Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте «швидку допомогу»!

До приїзду лікаря потерпілому необхідно надати першу допомогу. Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв, адже їх дослідження може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати», це смертельно небезпечно для життя! Лікування при отруєнні грибами необхідно здійснювати у спеціалізованих лікувальних установах!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора