Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зима мандрує – свята дарує

Дата: 22.12.2022 10:45
Кількість переглядів: 108

Фото без опису

       Український народ має свої звичаї і традиції, що сформувалися протягом століть і освячені віками. Серед них  Різдвяні свята – одні з найулюбленіших і найбажаніших для дітей та дорослих. Вони втілюють наші мрії і надії, радість зустрічі з рідними, тепло родинного вогнища, любов і турботу про близьких людей, віру і надію про мир.

         З метою популяризації народознавчих знань, вивчення історії та традицій українського народу Монастирищенська публічна бібліотека презентує своїм відвідувачам книжкову виставку-інсталяцію «Зима мандрує – свята дарує», на якій зібрані видання про традиції святкування цілого ряду зимового циклу народознавчих свят. Освічена людина завжди розуміє, що без минулого немає сучасного, без традиційного немає нового, без колишнього немає теперішнього. Для народу його історія — це не просто минуле, це його душа.

         Для здобувачів освіти І курсу професійного ліцею працівниками публічної бібліотеки було проведено народознавчу годину «Магія українського Різдва». Під час заходу молодь ознайомили з українськими побутом, звичаями, традиціями святкування зимових свят, з різноманіттям колядок і щедрівок, що налічують не одне століття, в яких втілились наші духовні цінності, ідеали, мрії і прагнення. Як гідні нащадки своїх предків, ми повинні знати, шанувати та передавати майбутнім поколінням наші кращі звичаї, традиції, бо від цього залежить наша духовність, наша цивілізованість і, врешті-решт, майбутнє нашої рідної землі.

Українська культура – явище унікальне: в ній переплелись дохристиянські звичаї з християнською символікою. Наш дідух (перший чи останній солом’яний сніп із пшениці або вівса) не заважав нашим предкам виглядати на Святвечір першу зірку, яка вказувала на народження Христа у Віфлеємі. А рецепт куті, так як і борщу, в кожній родині свій з діда-прадіда. І не важливо, хто коли цьогоріч святкуватиме Різдво: 25 грудня чи 7 січня, – головне, щоб поряд були рідні люди, світло і тепло було в душі, а в Україні настав довгоочікуваний Мир.

Вітаємо всіх з прийдешніми святами та бажаємо міцного здоров’я,  добра та найскорішої перемоги нашій рідній Україні!          

Завітайте до нас і створіть собі святковий настрій!

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора