Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пробація в Україні: 8 років діяльності

Дата: 03.02.2023 14:45
Кількість переглядів: 207

Фото без опису

У світі система пробації існує вже більше 200 років, але для України це відносно нова та «молода» система, адже Закон «Про пробацію» був прийнятий 05 лютого 2015 р. та цьогоріч йому виповнюється лише 8 років. Втім, робота над питанням впровадження пробації в Україні розпочалася ще з 2002р., коли було перше розпорядження Кабінету міністрів і доручення державному департаменту з питань виконання покарань вивчити на підставі шведського досвіду можливість впровадження в Україні системи санкцій, альтернативних позбавленню волі. 

Пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Всім відомий факт – в’язниця не виправляє правопорушника. Більше того, перебуваючи тривалий час в ізоляції від суспільства, така особа втрачає соціальні зв’язки, навички самостійно вирішувати свої проблеми, після звільнення з установ виконання покарань не може працевлаштуватися, і як наслідок – вчиняє новий злочин.

Сьогодні пробацію України – називають найбільшою пробацією в Європі: підрозділи пробації функціонують в усіх адміністративно-територіальних одиницях (містах, районах), де є суди. Не виключенням є функціонуючий Уманський районний сектор №2 філії Центру пробації в Черкаській області, який здійснює свою діяльність на території Монастирищенської територіальної громади Уманського району Черкаської області.

Основною метою діяльності органів пробації є забезпечення безпеки суспільства (громади) шляхом надання необхідної підтримки та допомоги клієнту пробації із залученням спеціалістів різних служб та організацій, надання суду інформації, що характеризує клієнта, а також здійснення нагляду і контролю, аби уникнути вчинення ним повторних правопорушень.

Від самого початку запровадження пробації в Україні Уманський районний сектор №2 тісно співпрацює з органами місцевого   самоврядування, участь яких так само важлива, актуальна та, як результат, досягнення позитивних результатів у діяльності служби пробації та громадського порядку в цілому.

Напередодні 8-ї річниці створення служби пробації в Україні 03 лютого 2022 року відбулась робоча зустріч фахівця Уманського районного сектору №2 Вадима КУЗЬМЕНКА з представниками Монастирищенської територіальної громади – керуючою справами виконавчого комітету міської ради Світланою ТЕСЛЕНКО та начальником відділу кадрової роботи  Тетяною ОСТАПЕНКО. При зустрічі досягнуто поставленої мети щодо вирішення питання подальшої співпраці, створення належних умов для виправлення клієнтів пробації та запобігання скоєнню ними нових правопорушень. Сьогодні, в умовах воєнного стану, територіальна громада зацікавлена у тому, щоб її жителі не вчиняли правопорушень, забезпечувалась належна профілактика правопорушень, здійснювався правовий та соціальний захист громадян.

В свою чергу, у 8-му річницю створення служби пробації,  дякуємо нашим колегам, соціальним партнерам, органам судової та правоохоронної влади, волонтерам, органам державної влади та місцевого самоврядування, закладам освіти, здоров'я, зайнятості та соціального захисту населення, та всім причетним до спільної справи, за співпрацю та високий професіоналізм, почуття відповідальності в утвердженні законності у суспільстві, бажаємо успіхів у цій нелегкій, але такій необхідній спільній  справі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора