Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Від Небесної Сотні до Небесної Січі…

Дата: 23.02.2023 10:52
Кількість переглядів: 74

Фото без опису

Ураган історії лютує

І вітрила неба напина…

Брате мій нескорений, ти чуєш?

Нас тривожно кличе далина!

Олесь Бердник, “Небесна Січ” (1974)

 

24 лютого виповнюється 365 днів від початку злочинного повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Цей напад став кульмінацією загарбницької війни, яку Москва розпочала проти України 9 років тому з окупації Криму у 2014 році.

Провести історичні паралелі, зрозуміти причини та наслідки революційних подій, військової ескалації намагались бібліотекарі Монастирищенської публічної бібліотеки разом із хлопцями та дівчатами  професійного ліцею на патріотичній годині «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни», яка відбулась в навчальному закладі та з вихованцями гуртожитку ліцею, які завітали в читальну залу книгозбірні на  історико-інформаційну годину «Обірвана кулею мрія». Спусковим гачком для початку збройної агресії Російської Федерації проти України стала Революція Гідності (21 листопада 2013 року – 20 лютого 2014 року), коли українці повстали проти узурпації влади корумпованим кланом президента Віктора Януковича та зміни зовнішньополітичного курсу з євроінтеграційного на проросійський. Після масового розстрілу учасників Революції Гідності та втечі багатьох високопосадовців, передусім Януковича, керівництво РФ вирішило скористатися тимчасовим вакуумом влади в Україні, деморалізацією силовиків для захоплення територій України без суттєвого спротиву з боку жертви та міжнародної спільноти. Лютий 2014-го став першим актом збройної агресії проти громадян України, які хотіли жити у вільній державі, бо були вільні духом. І нині, коли Майданом називають усю Україну, ми розуміємо, що Герої Небесної Сотні були першими загиблими у цій війні та що саме вони разом із побратимами дали тоді відсіч супротивникові. Відкрита війна проти України планувалася давно, а у прихованих та гібридних формах протистояння тривало всі десятиліття нашої Незалежності. Відтоді минуло дев’ять років. І сьогодні, коли ми вшановуємо Героїв Небесної Сотні, унаслідок повномасштабної воєнної агресії росії Україна має, на жаль, уже не тільки Небесну Сотню, а й Небесну Січ – тисячі небесних захисників.

У тому першому бою Герої Небесної Сотні перемогли, бо не дозволили путіну руками Януковича знищити Україну. І то була перша перемога у цій війні. За нею були інші. А попереду – остаточна Перемога, після якої Україна посяде врешті-решт гідне місце серед вільних демократичних країн. Це мета, заради якої в листопаді 2013 року українці вийшли на Євромайдан.

Всіх, кого цікавить історія, героїчна боротьба українських патріотів протягом останніх 9 років запрошуємо до ознайомлення з книжковою виставкою «Лютий: грані незламності», яка функціонує в фоє книгозбірні.

Вистояли – переможемо! 

Слава Україні! Героям Слава!

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора