Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Не стерти пам’яті народу

Дата: 17.05.2023 16:28
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

18 травня 1944  радянська влада розпочала операцію з депортації кримських татар, закинувши їм масове дезертирство та співпрацю з ворогом. З півострова було виселено понад 200 тисяч осіб. За даними Українського інституту національної пам’яті за перші роки після переселення від голоду, виснаження і хвороб померли, за різними оцінками,  понад 46% всіх депортованих. Серед померлих за перший рік майже половина – діти до 16 років.  

 

Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. У 1967 році Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але вони так і не отримали права повернутися до Криму. Заборона діяла до 1989 року.

 

 Рада України Постановою від 12 листопада 2015 року № 792-VIII «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу. Нелюдський акт депортації призвів до незліченних жертв.

 

З метою вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в читальній залі Монастирищенської  публічної бібліотеки презентовано книжкову виставку-досьє «Чужа молитва», на якій зібрано матеріали присвячені Криму, відомим особистостям, зокрема, Мустафі Джемілєву, книги Олега Сенцова, репортажі з окупованого Криму Наталі Гуменюк та інші, які будуть цікаві широкому колу читачів.

Біль кримськотатарського народу – наш спільний біль. Ми ніколи не забудемо і не пробачимо злочини радянського режиму. Мріємо, що історичну справедливість буде відновлено, що Україна буде вільною і киримли будуть повноправно господарювати на своїй історичній території. Віримо – жахливі воєнні злочини, вчинені в нашій країні терористичними військами російської федерації, матимуть покарання. Україна має величезний запит на справедливе правосуддя.

Фото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора