Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

22 травня – річниця від Дня перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі

Дата: 22.05.2023 09:03
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

22 травня, в Україні відзначають 162-у річницю перепоховання великого генія нашого народу, поета, художника, громадського діяча, знаного у всьому світі, Тараса Григоровича Шевченка.

У цей день прах Тараса Григоровича Шевченка, згідно з його заповітом, було перепоховано в Україні. Поховали Т.Г.Шевченка 13 березня, у Петербурзi, на Смоленському кладовищi на кошти друзів.

Понад дві тисячi чоловiк йшли за домовиною Кобзаря: студенти унiверситету, слухачi Академiї художеств, письменники, художники i просто читачi й шанувальники.

Лише у квiтнi 1861 року, після того, як 58 днів прах Т. Г. Шевченка знаходився в Петербурзі, царський уряд, нарештi, дозволив перевезти його в Україну. 8 травня 1861 року домовина була викопана, перенесена через увесь Петербург до Московського (Миколаївського) вокзалу і залізницею перевезена до Москви. I рушила вона через всю Росiю з пiвночi на пiвдень: де потягом, де кiньми, де пароплавом, а де i просто на руках – до Канева, саме там мрiяв оселитися поет i дожити свого Богом визначеного вiку. Перевезення домовини тривало 14 дiб.

Свою Україну любiть;

Любiть її во время люте,

В останню, тяжкую минуту

За неї Господа молiть.

Сьогодні маємо ще один привід згадати великого сина українського народу, який найбільше у світі ідентифікував Україну через нашу мову, культуру, духовність. Кидав заклик Україні бути вільною та незалежною.

Згадуючи про Кобзаря, робимо усе, щоб виконати його заповіти і, найголовніше, якомога швидше вибити окупанта і вічного ворога з української землі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора