Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам’ятаємо…

Дата: 29.05.2023 17:10
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

 За своє існування людству довелося пережити чимало жахливих трагедій, котрі забрали життя тисячів, мільйонів дорослих і дітей, залишивши їх рідним та близьким страждання на довгі роки. Однією з масштабних трагедій минулого століття стало знищення нацистською Німеччиною євреїв у період Другої світової війни. Ця чорна хмара пронеслась над багатьма населеними пунктами України. Не оминула й рідної Монастирищини.

 29 травня – День пам’яті жертв Поперечного Яру. Тут у травні 1942 року нацисти розстріляли тисяч мешканців монастирищенського гетто і громадян єврейської національності з навколишніх містечок та сіл. Поперечний Яр — одна величезна могила, в якій поховано більше шести тисяч жертв нацистів. Це спомин про те, що такі жахіття ніколи не повинні повторитись. Це наш спільний біль, пам’ять, трагедія…

До цієї сумної дати в Монастирищенській публічній бібліотеці організовано виставку-спомин  «Поперечний Яр… Без права на забуття», на якій зібрано матеріали, спогади очевидців про ті страшні події в нашій місцевості під час Другої світової війни, книги про Голокост, з якими мають можливість ознайомитись наші відвідувачі. Про це важливо знати і пам’ятати.

Схиляємо голови у жалобі перед пам'яттю тих, хто став жертвою людського свавілля, жорстокої ідеології та тиранії.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора