Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

31 травня - Всесвітній день без тютюну!

Дата: 31.05.2023 11:00
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

Всесвітній день без тютюну щорічно відзначається 31 травня, є глобальною платформою для підвищення обізнаності про небезпеку вживання тютюну та сприяє зусиллям щодо припинення куріння. Міністерство охорони здоров’я України, Центр громадського здоров’я разом із Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) наголошують на важливості цього дня та інформують про останні події у контролі над тютюном. Ми знаємо, що у період надзвичайних ситуацій тягар вживання тютюну може зростати. Тому для нас важливо знати теперішню ситуацію та розуміти які заходи необхідно вживати. З 11.07.2023 згідно з новим законодавством, сигарети та рідини для е-сигарет з ароматичними добавками будуть заборонені для продажу в Україні.

 

В рамках профілактики тютюнопаління юнацтва та молоді, ознайомлення населення з шкідливим впливом куріння, законодавством щодо паління в громадських місцях, бібліотекарем юнацького абонементу Монастирищенської публічної бібліотеки Юлією Стецюк було проведено ряд індивідуальних бесід біля тематичної викладки «Скажи курінню «Ні!».

 

Протягом дня відвідувачів бібліотеки знайомили з літературою, новими медичними дослідженнями, які були проведені щодо шкідливого впливу на організм людини, зокрема,  недавнє опитування в одній з європейських країн, показало: дві третини курців помилково вважають, що куріння спричиняє невелику шкоду (чи взагалі не шкідливе), деякі з них хочуть кинути палити, а ще менше успішно кинули курити. Молодь повинна знати, що паління також завдає шкоди іншим. Ще донедавна курець міг запалити цигарку в будь-якому місці й не сподіватися жодних заперечень. Але оскільки все більше людей усвідомлює небезпеку вдихання цигаркового диму, погляди змінюються. Наприклад, коли особа не палить, але одружена з курцем, то ризик, що вона захворіє на рак легенів на 30 відсотків більший, ніж якби вона була одружена з некурцем. Діти, батьки яких палять, у перші два роки свого життя більш схильні захворіти на запалення легенів або бронхіт, ніж ті, які живуть у сім’ях, де не курять. А  дівчатка повинні знати, що вагітні, які курять, піддають небезпеці майбутніх немовлят. Нікотин, окис вуглецю та інші небезпечні хімікати, що містяться у цигарковому димі, через кров матері потрапляють безпосередньо до дитини. У результаті існує велика ймовірність самовільного аборту, народження мертвого плода й смерті новонародженої дитини. До того ж жінки, які курили під час вагітності, у три рази більше наражають своїх дітей на смерть у колисці.

 

Сподіваємось, що профілактичні бесіди змусять задуматись молодь про шкідливість тютюнопаління, спонукають обрати шлях здоров’я.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора