Зверніть увагу! Купувати рибу на стихійних ринках небезпечно!
З метою попередження виникнення негативних наслідків на здоров’я людей та довкілля, у зв’язку з техногенною катастрофою, пов’язанною із підривом дамби Каховської гідроелектростанції, що призвело до значної загибелі водних біоресурсів, ЗАБОРОНЕНО здійснювати торгівлю рибою у невстановлених місцях (несанкціонована торгівля) за територією ринку.
Чому не рекомендовано купувати рибу на стихійних ринках?
По-перше, купуючи рибу на стихійних ринках з рук без документів, невідомого походження та невстановленої якості (як правило, незаконний вилов), покупці підтримують браконьєрів, і тим самим, стимулюють їх до нових правопорушень.
Навіть якщо риба виловлена із дотриманням Правил любительського і спортивного рибальства, її можна використовувати лише для особистого споживання та заборонено продавати.
По-друге, неорганізовану торгівлю ніхто не контролює. Якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Продукти, які безконтрольно реалізуються, не проходять лабораторний контроль, відсутні документи, які свідчать про їх безпеку і якість.
Купуючи продукцію без відповідних документів у місцях реалізації, покупець наражає себе на небезпеку, зокрема, отруєння, інфекційні захворювання та смертельну хворобу – ботулізм.
У разі купівлі риби, у першу чергу, слід звернути увагу на її активність. Здорова риба активна і не плаває боком. Огляньте очі риби: у свіжої вони прозорі та опуклі, а не побілілі, мутні, і не западають усередину. Підніміть край зябрової пластинки – всередині зябра мають бути яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору. Пластини зябер не мають злипатися, а луска свіжої риби має бути волога. Якщо ж вона суха, ламка, з тріщинами – риба довго лежала без води, а значить – несвіжа. Шкіра якісної риби без пошкоджень, з природним блиском і кольором (не бліда). Якщо шкіра змінила забарвлення, стала тьмяною і липне до рук – цю рибу краще не купувати.
Наголосимо, після підриву Каховської ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, тому нині особливо небезпечно купувати рибу в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.
Закликають не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю!