Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Державність, виборена поколіннями

Дата: 28.07.2023 14:30
Кількість переглядів: 28

Фото без опису

      28 липня Монастирищенська публічна бібліотека та її філії долучилися до відзначення Дня Української Державності, встановленого Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423 з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення.

 Історія українського державотворення засвідчується першими згадками про заснування міста Києва та подіями, пов’язаними з діяльністю князя Київського Володимира. У 988 році він прийняв християнство як державну монорелігію, що стало для України цивілізаційним вибором. Християнство сприяло піднесенню культури, освіти, дало поштовх розвитку кириличної писемності.

До відзначення Дня Української Державності Монастирищенська публічна бібліотека підготувала заходи:

  • оновлено   постійнодіючу виставку  «Українська державність. Витоки, етапи становлення та розвитку»
  • розгорнуто тематичну  виставку «Витоки української нації», на якій представлено книги, що розкривають історію становлення Української Державності, творчість видатних українських письменників;
  • проведено цикл індивідуальних бесід  з юнацтвом «Історія державних символів».

На виставках і заходах було презентовано книги про історичні етапи українського державотворення, національні символи України, особистості державотворення, які знайомили читачів з шляхом боротьби, випробувань, розвитку української держави та її багатомільйонного народу.

 День Української Державності утверджує зв’язок українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу. Понад тисячу років державотворчому досвіду українців, нашій культурі, нашій самобутності, українському характеру. Святкуючи, ми також засвідчуємо повагу Богдану Хмельницькому, який об’єднав українців в козацьку державу, Івану Мазепі, Пилипу Орлику, Тарасу Шевченку, Володимиру Антоновичу, Михайлу Драгоманову, Івану Франку, Лесі Українці, Михайлу Грушевському, Степану Бандері, В’ячеславу Чорноволу та багатьом іншим представникам національної еліти і борців за державність та незалежність України.

Сьогодні ми віддаємо честь і шану захисникам України, які зі зброєю в руках виборюють нашу державність і незалежність, тим, які поклали на вівтар свободи свої життя… Вічна їм пам’ять і вічна слава!

Україна буде вільна, соборна, незалежна!

Слава Україні!

Героям Слава!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора