Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На Монастирищині завершується збір ранніх груп зернових

Дата: 18.08.2023 12:13
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

Жнива зернових цього року співпали в часі з повною зупинкою зернової ініціативи, блокуванням українського експорту морським шляхом та атаками Росії на порти і зерносховища України. А ще погодні умови, які вплинули на початок жнивної кампанії.

Тож аграрії бережуть кожну хвилину, аби вчасно встигнути зібрати збіжжя. Від світанку до вечірньої зорі працюють у полі комбайни – збирають урожай. Станом на сьогодні, 18 серпня, по всіх категоріях господарств у Монастирищенській громаді жнивна кампанія завершується.

Як зазначив виконавчий директор Монастирищенської спілки сільгосптоваровиробників Іван Козяр: – «Кожна жнивна кампанія має свої особливості, не виключенням став і нинішній сезон. Погодні умови весни і початку літа дещо скоригували технологічний процес вирощування всіх сільськогосподарських культур, як в плині термінів догляду, так і збирання. А головне продуктивності кожної культури».

Проте, незважаючи на всі погодні, природні умови, агресивні дії рашистів, досвід, злагода, професійність працівників сільськогосподарських колективів дали змогу отримати відносно непогані результати.

«Наразі перша фаза зі збирання завершується, а робота із зібраним урожаєм продовжується: сортується зібране, відбирається насіння, очищається продовольча група, формуються фуражні обсяги, здійснюється заготовка кормів для громадського тваринництва, тюкування соломи, підготовка ґрунту до нового сільськогосподарського циклу. Тож робота на токах і у полі не припиняється», – прокоментував Іван Козяр.

Тому головні підсумки ще попереду. За останніми даними обласного Агропромислового комплексу станом на 10 серпня на Черкащині по всіх категоріях сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, товариств з обмеженою відповідальністю, валовий збір урожаю складає 1 млн 154,4 тис. тонн з середньою урожайністю 57,1 ц/га. Зокрема, озимої пшениці та ячменю зібрано по 60,2 ц/га, ярого ячменю – 44,9 ц/га, а ярої пшениці – 36, 2 ц/га, гороху – 19,6 ц/га, озимого ріпаку – 32,3 ц/га, а ярого – 38,2 ц/га.

«Хлібороби Монастирищини також працюють в межах середніх показників, а по озимій пшениці навіть дещо краще, додаючи свій вагомий внесок до спільного жнивного короваю держави та продовольчої безпеки України», – зазначив виконавчий директор Спілки сільгосптоваровиробників.

Тож бажаємо всім аграріям успішних і багатих урожаїв! Нехай ці жнива стануть початком нового етапу в житті нашої країни, де ми будемо жити в мирі та процвітанні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора