Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Прийшов Спас у гості до нас…

Дата: 18.08.2023 12:00
Кількість переглядів: 12

Фото без опису

Український календарний рік багатий на народознавчі свята. Попри завантаженість  сільськогосподарською роботою, не став виключенням і серпень, адже саме в цей місяць святкують обжинки – закінчення збирання  жита, пшениці, ячменю. Українці вміють відчувати природу, черпати здоров’я, силу й красу з її лона, зберігати звичаї і традиції. Всі сили людини спрямовані на зміцнення сім’ї, свого роду, оборону своїх земель, захист Батьківщини.

Сьогодні, попри важкі часи, ми шануємо, зберігаємо і популяризуємо українські звичаї та свята. В фоє Монастирищенської публічної бібліотеки влаштовано виставку-інсталяцію «Спаса святкуємо, радість усім даруємо», на якій молодь і старше покоління має можливість дізнатись щось нове і цікаве про серпневі свята, особливості святкування церковних свят в Україні, їх символіку та традиції.

Перший Спас – це Свято радості, плодоносності, природи, який називається Маковія. 14 серпня освячують квіти, як символ красивого і корисного, а також плоди найяскравішої і найсильнішої з квіток – маківки. Цього дня несуть до церкви освячувати букет «маковійчик», який у православних наділений чудодійною силою. Букет кожен має компонувати власноруч з квітів, які ростуть на нашій землі.  Другий  Спас – Яблучний, який відзначається 19 серпня –  одне з найбільших хліборобських свят. Його називають також Святом врожаю.  В цей день освячуються дари, які нам в цей час дарує природа: плодами лісів, садів та городів.  У слов’ян яблуня символізує достаток, крім того, яблука в тисячолітній народній творчості уособлювали вічну молодість і безсмертя, доцільно також згадати цілу низку прислів’я, приказки та прикмети про Спасівку та цікаві факти про яблуню та  яблуко, як символ цього свята.   А  скоро нас чекає  ще й Третій Спас – Горіховий, який ми будемо відзначати 29 серпня і який ще називають Хлібним, Полотняним та Спасом Нерукотворного Образу Христа Спасителя.

Тож знаймо, вивчаймо, любімо українське, пізнаваймо і зберігаймо її унікальну культуру, звичаї та традиції! Молімо Бога за захист і оберіг наших Воїнів та найскорішу Перемогу України! Дякуємо ЗСУ!

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора