Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Детінізація економіки: про перевірки бізнесу

Дата: 22.08.2023 11:44
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

 

Підрозділи управління податкового аудиту функціонували в умовах дії обмежень, пов’язаних із карантином, який із 01.07.2023 відмінений Постановою КМУ від 27.06.2023 №651 «Про відміну на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». В даний час обмеження на проведення перевірок пов’язане із запровадженням воєнного стану по Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (із змінами та доповненнями), затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», відповідно до Закону України від 03 березня 2022 року № 2118-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнено підпунктом 69.2 пункту 69, яким встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються.

Верховною Радою України прийнято Закон України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового Кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким вносяться зміни до Податкового кодексу України, зокрема, до порядку формування та коригування плана-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Так, відповідно до вимог пункту 69.35 статті 69 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу XX «Перехідні положення» Кодексу до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть входити виключно:

  1. платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

2) платники податків, які здійснюють діяльність у сфері організації тапроведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

3) платники податків, які надають фінансові, платіжні послуги.

При цьому формування плана -графіка проведення документальних планових перевірок та внесення змін до нього здійснюються без урахування вимог, передбачених пунктом 77.2 статті 77 цього Кодексу.

Враховуючи наведене та з метою виконання норм Кодексу, робота підрозділів управління податкового аудиту спрямовувалася на виконання завдань – поліпшення ефективності організації контрольно-перевірочної роботи та забезпечення надходжень до бюджету в умовах обмежених можливостей повноцінної реалізації податкового контролю та з урахуванням норм діючого законодавства. У зв’язку з цим, основні зусилля зосереджувалися на аналітичній роботі та відпрацюванні ризикових суб’єктів господарювання, які декларують незначні виторги у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції та питань правомірності заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ.

Так, із початку року підрозділами вжито комплекс заходів із детінізації економіки шляхом охоплення контрольно-перевірочними заходами 748 ризикових суб’єктів господарювання, зокрема й тих, якими подано заяви про припинення діяльності (закриття). За результатами таких перевірок, встановлено порушення податкового законодавства та донараховано до бюджету грошових зобов’язань 51,7 млн грн. Надійшло до бюджету за актами перевірок 13,5 млн грн.

За результатами прийнятих у січні-липні 2023 року податкових повідомлень-рішень по 484 фактичних перевірках, сума узгоджених донарахованих штрафних санкцій склала 6,8 млн грн. Із зазначеної суми сплачених – 3,6 млн грн.

Після зняття обмежень на проведення перевірок на підставі п.п.78.1.7. п.78.1 ст.78 ПКУ в ГУ ДПС одним із актуальних напрямів роботи є проведення перевірок суб’єктів господарювання за заявами платників у зв’язку з припиненням діяльності.

Так, станом на 01.08.2023 проведено 88 перевірок платників податків, якими подано заяви про їх припинення (закриття), за результатами яких донараховано 26,2 млн грн податкових зобов’язань, мобілізовано до бюджету за цим напрямком роботи  7 млн грн. Крім того, прийнято рішення про недоцільність проведення документальних перевірок (у зв’язку з відсутністю господарської діяльності, відсутністю (закриттям) розрахункових рахунків, відсутністю активів та інше) по 87 суб’єктах господарювання.

Робота щодо відпрацювання ризикової категорії суб’єктів господарювання контрольно-перевірочними заходами, в умовах обмежень щодо проведення перевірок, пов’язаних із  військовим станом, продовжується.

 

18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик,235                                           e-mail: ck.ikc@tax.gov.ua

тел.(0472) 33-91-34                                                                           https://ck.tax.gov.ua/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора