Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Субсидія 2023: як її оформити та що для цього потрібно

Дата: 23.08.2023 16:11
Кількість переглядів: 6199

Фото без опису

В умовах війни не всі українці можуть сплачувати комунальні послуги у повному обсязі, тому для них передбачена допомога від держави у формі субсидії. Оскільки законодавство у сфері субсидіювання постійно змінюється, у людей, які звертаються за цією виплатою, часто виникають додаткові питання. Про особливості призначення субсидії у 2023 році сьогодні говорили на нараді за участі представників профільних відділів міської ради, комунальних підприємств та Монастирищенського відділу обслуговування громадян Пенсійного фонду України.

У ході наради було проговорено алгоритм подачі документів, терміни їх перевірки та отримання відповіді від Пенсійного фонду, типові причини відмови в наданні субсидії. Також було окреслено проблемні питання, які виникають під час оформлення та нарахування субсидій.

Як і де оформити субсидію

З 1 грудня 2022 року субсидії призначає Пенсійний фонд України. Якщо людина раніше не оформляла субсидію, то документи для її отримання можна подати в Монастирищенський відділ обслуговування громадян Пенсійного фонду України, Центрі надання адміністративних послуг міської ради або ж до діловода вашого населеного пункту.

Які документи потрібні, щоб оформити субсидію

Основні два документи для оформлення субсидії – це заява про призначення субсидії та декларація про доходи і витрати.

Решту інформації Пенсійний фонд отримуватиме з реєстрів та баз даних державного сегменту завдяки автоматизованому обміну інформацією.

Упродовж 10 робочих днів триватиме перевірка домогосподарства на відповідність вимогам, передбаченим для призначення житлової субсидії, та формування заповненої – замість заявника – повної форми заяви і декларації по кожному домогосподарству.

За результатами розгляду спрощеної заяви та сформованих, на основі інформації з реєстрів та баз даних заяви і декларації, орган Пенсійного фонду прийме рішення про призначення і розмір житлової субсидії (або відмову). І повідомить про це громадянина.

У разі, якщо за результатами формування декларації буде з’ясовано, що з певних причин родина не може претендувати на отримання субсидій, заявник матиме 14 днів, щоб на підставі підтверджувальних документів спростувати (доповнити) відомості з офіційних джерел інформації. Після перевірки фактів, викладених в уточнених документах заявника, Пенсійний фонд України може змінити своє рішення на позитивне. Про це заявника буде поінформовано додатково.

Також додатково можуть попросити: договір оренди житла, акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, документи, підтверджуючі особу тощо. ВАЖЛИВО, щоб не гаяти часу при подачі документів, рекомендується мати оригінали усіх необхідних документів, щоб у разі необхідності не переносити візит на інший день.

Відзначимо, якщо протягом двох тижнів з часу подання заяви ви не отримали ніякої відповіді, необхідно звернутися до відповідного органу, де подавали заяву й дізнатися особисто про стан справи.

Важливо знати, не мають право на субсидію громадяни, якщо протягом трьох місяців мають борг за комунальні послуги.

Як дізнатися, чи нарахували субсидію

Щоб дізнатися, чи нарахували субсидію, треба перейти на портал Мінсоцполітики:

  •  зайти на державний портал subsidii.ioc.gov.ua;
  •  ввести свої особисті дані: область, місто, вулицю, номер будинку і квартири. Вводити ПІБ, номер паспорта, ІПН не потрібно;
  •  підтвердити, що ти не робот, і натиснути кнопку «Шукати».

Для тих, хто вже отримував цю допомогу під час опалювального сезону, такі субсидії будуть перепризначені автоматично, але можуть бути винятки, тому, якщо до 10 листопада 2023 року ви не отримали виплату субсидії, необхідно звернутися до Монастирищенського відділу обслуговування громадян Пенсійного фонду України й дізнатися, чи призначено вам субсидію. У разі не перепризначення субсидії до 20 листопада 2023 року можна подати документи на субсидію знову й у разі позитивної відповіді виплати нараховуватимуться із жовтня місяця протягом поточного періоду.

До слова, спеціалісти Монастирищенського відділу обслуговування громадян ПФУ, ЦНАПу та діловоди тільки приймають документи і вносять їх у загальну базу – перевірка, призначення і нарахування субсидії здійснюється тільки спеціальними фахівцями – атрибутаторами, які можуть знаходитися в будь-якій частині України. Тобто згідно державної політики вплинути на цей процес неможливо.

Наголошуємо, що наразі існує заборгованість по оплаті субсидії жителями міста Монастирище. Це питання знаходиться на особистому контролі Монастирищеської міської ради та Монастирищенського відділу обслуговування громадян Пенсійного фонду України. Така ситуація виникла у зв’язку із оновленням програмного забезпечення надавачів послуг та безпосередньо ПФУ. На сьогодні 50 % жителів міста отримали виплату такої заборгованості. Заяви розглядаються в порядку черговості та планується найближчим часом здійснити виплату усім отримувачам послуги.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора