Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗАГАРТОВАНІ В БИТВАХ ХРЕЩЕНІ ВОГНЕМ

Дата: 29.08.2023 14:00
Кількість переглядів: 39

Фото без опису

Це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Але це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані і вдячності.

Цей День пам’яті держава започаткувала в 2019 році. Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили попередньо погодженим "зеленим коридором".  Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник.

З метою гідного вшанування Героїв, полеглих в російсько-українській війні, донесення до громадян об’єктивної інформації про доленосні події нашої історії і сьогодення в Монастирищенській публічній бібліотеці організовано виставку-спомин «День пам’яті загиблих захисників України», на якій зібрано книги та матеріали про дев’ятирічну війну нашого народу волю і незалежність. Багато книг написано учасниками тих подій, зібрано журналістами свідчення та інтерв’ю по шпиталям, висвітлено сучасними українськими письменниками в художній літературі. Виставка буде корисною і цікавою всім жителям нашої громади.

Ми вже маємо деякі традиції пам’яті про загиблих воїнів. Називаємо на їхню честь вулиці. Створюємо алеї портретів Героїв та меморіальні дошки. Але саме цього дня маємо ще раз віддати шану тим, хто нині зі зброєю в руках виборює наш мир та спокій, свободу та незалежність, хто проливає свою кров за наше майбутнє. Героїв, які у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України віддали найцінніше – своє життя.

Нині Україна продовжує боротися із загарбниками завдяки стійкості і героїзму наших воїнів.

Ми завжди будемо пам'ятати ціну нашої свободи.

Вічна і світла пам'ять всім загиблим захисникам рідної землі!

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора