Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відбулося відкриття меморіальної дошки в пам'ять про Захисника України Володимира Андрушка

Дата: 03.10.2023 15:29
Кількість переглядів: 154

Фото без опису

Сьогодні, 3 жовтня, у Шарнопільському ліцеї Монастирищенської міської ради відбулося відкриття меморіальної дошки на честь Андрушка Володимира Івановича — воїна-захисника, старшого сержанта, стрільця 1 окремого батальйону 118 окремої бригади Уманської територіальної оборони, жителя села Зарубинці, який помер від отриманих травм під час виконання бойового завдання в ході артилерійського обстрілу.

Володимир Андрушко народився 20 жовтня 1969 року в с. Зарубинці в багатодітній родині. Навчався у Зарубинецькій восьмирічній школі, але середню освіту здобув у Шарнопільській середній школі. Опісля навчався на водія в Майданській автошколі. Далі –строкова військова служба, де дослужився до заступника командира автомобільного взводу. Після служби повернувся в рідне село Зарубинці і влаштувався на роботу водієм у колгоспі. Згодом одружився, спільно з дружиною виростив та виховав сина Андрія, радів появі онучки Соломійки.

З першого дня повномасштабного вторгнення російських військ в Україну старший сержант Володимир Андрушко став на захист держави. Воював стрільцем 1-го окремого батальйону 118 окремої бригади територіальної оборони. Разом із бойовими побратимами брав участь у запеклих боях в районні Бахмута та Соледару.

3 січня під час виконання бойового завдання на східному напрямку, в ході артилерійського обстрілу Воїн отримав важке поранення. 7 січня його стан різко погіршився і, попри намагання медиків, серце Героя зупинилося.

Указом Президента України від 5 травня 2023 року Андрушко Володимир Іванович посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

На церемонії відкриття меморіальної дошки Воїну були присутні міський голова Олександр Тищенко, начальник управління освіти, молоді та спорту Ніна Завертана, голова Монастирищенської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Ірина Милова, староста Шарнопільського старостинського округу Роман Музика, рідні, знайомі Героя, жителі села Шарнопіль, учні, вчителі ліцею та вихованці дитячого садка.

У ці пам’ятні хвилини багато говорили про Володимира Івановича, присутні висловили велику вдячність сину за батька та чудову людину, що був справжнім патріотом своєї держави України та віддав за неї життя. Його ім'я не згасне у віках...

Право відкрити меморіальну дошку було надано сину Героя – Андрію Володимировичу. Від жителів села Зарубинці, де народився й виріс Володимир, слова мала Наталія Шпирка. Після чого учасники заходу поклали квіти. Присутні, схиливши голови в хвилині мовчання, віддали данину шани світлій пам’яті Володимира Андрушка та всіх воїнів, загиблих у боротьбі за свободу, територіальну цілісність та єдність України.

Володимир Іванович віддав найдорожче – своє життя, захищаючи кордони нашої України. Відтепер пам’ятний знак на території школи буде постійним спогадом нам і наступним поколінням про патріотизм і героїчний подвиг незламного сина та захисника рідної Батьківщини.

Світла пам’ять про нашого Героя назавжди залишиться у наших серцях! Герої не вмирають! Не вмирає пам’ять про них, яку ми маємо плекати із вдячністю за можливість жити під мирним небом. Своїми грудьми вони закрили країну від ворожих «градів», від ворожих «куль», і наш обов’язок перед ними – зробити все, щоб ці жертви не були марними.

Слава Україні! Навіки Героям Слава!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора