Уманське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області інформує!!!
Дата: 07.11.2023 11:48
Кількість переглядів: 121
В зв’язку з реєстрацією у Вінницькій та Івано-Франківській, Дніпропетровській областях спалахів небезпечної інфекційної хвороби, вірусного гепатиту А, враховуючи наявність потенційних ризиків для санітарно-епідемічного благополуччя населення Уманського району, з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення громади, керуючись підпунктом 9 пункту 6 Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.09.2015 № 667, Уманське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області рекомендує керівникам закладів торгівлі, ресторанного господарства, харчової промисловості:
- забезпечити:
- державну реєстрацію потужності/у разі відсутності;
- проведення позачергового навчання щодо попередження гострих кишкових інфекцій, зокрема, вірусного гепатиту А;
- посилення контролю за станом здоров’я працівників, дотриманням гігієнічних та протиепідемічних вимог, моніторингом контрольно-критичних точок з відповідним документальним оформленням;
- дотримання вимог щодо транспортування, зберігання, виготовлення та реалізації харчових продуктів, умов та термінів їх зберігання з документальним оформленням базової та оперативної документації;
- валідацію безпечності харчових продуктів та технологічного процесу;
- моніторинг контрольно-критичних точок;
- дотримання вимог програм-передумов чистоти поверхонь, здоров’я працівників, поводження з відходами, безпечності води;
- при наявності локальних джерел водопостачання (артсведловин, криниць) проведення відповідно до робочої програми періодичного скороченого лабораторного контролю води питної на показники епідемічної безпеки, в тому числі двох послідовних проб на коліформи, в разі їх виявлення проведення вірусологічних досліджень;
- проходження всіма працівниками медичних оглядів в повному обсязі;
- наявність та використання миючих, деззасобів, рідкого мила, антисептиків для рук, паперових рушників, води протічної холодної та гарячої, рукавичок, санітарного/фірмового одягу, листівок/пам’яток щодо гігієни рук, попередження гострих кишкових інфекцій;
- зберігання одноразових ємностей для напоїв в рукавах, цукру в стікерах, в упакованому вигляді кондиментів;
- проведення вологого прибирання з миючими та деззасобами у місцях загального користування з веденням чек-листів;
- регулярне санітарне очищення території, видалення відходів, очищення та дезінфекцію контейнерів та контейнерних площадок