Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Річниця загибелі Героя Вадима Періжка

Дата: 07.12.2023 08:30
Кількість переглядів: 59

Фото без опису

…І ніби в жилах замерзає кров,

А потім б'є у скроні голос крові.

За тих, хто тихо жив і відійшов

У дзвонах слави праведним ГЕРОЯМ.

Сьогодні, 7 грудня, минає перша річниця від дня загибелі нашого земляка, 24-річного Вадима Руслановича Періжка, який до останнього подиху був вірний присязі поліцейського та віддав своє життя за цілісність і незалежність України.

Вадим Періжок був господарем свого слова, людиною честі та гідності, упевненим в собі, мужнім, цілеспрямованим, життєрадісним, безкорисливим, готовим в будь-яку мить прийти на допомогу. Він так поспішав жити і ще стільки всього прагнув зробити, але не встиг… Та пам'ять про Вадима живе та житиме вічно в його героїчному вчинку, патріотизмі, жертовності та любові до України.

Народився Вадим Періжок 14 червня 1998 року в селі Теолин, де й пройшли його дитячі та шкільні роки. Закінчивши Теолинську ЗОШ І-ІІ ступенів, з 2013 по 2017 рік, навчався у відокремленому структурному підрозділі агротехнічного коледжу Уманського національного університету садівництва, по закінченню якого здобув кваліфікацію техніка-програміста.

Потім, з 2017 року по 2021 рік працював на посаді головного спеціаліста Монастирищенського районного суду. Працівники суду дуже тепло говорять про Вадима. Адже для них він був не просто колегою, а вірним другом, позитивним, людяним, а ще висококваліфікованим спеціалістом. Вадим Періжок, взагалі, був дуже дисциплінованим і відповідальним. У 2017 році за сумлінну працю, значний внесок у розвиток і становлення судової системи відзначений подякою.

Працюючи в суді, Вадим заочно навчався в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини, де 2019 році, закінчивши бакалаврат, отримав спеціальність «фахівець-програміст, викладач комп’ютерних технологій», а у 2020 році, захистивши магістерську роботу, здобув ще одну кваліфікацію – «інженер-програміст, вчитель інформатики».

Потім наш Герой вирішив спробувати свої сили у поліції і вже у квітні 2021 року Вадим Періжок взяв участь у конкурсі на заміщення вакантної посади поліцейського сектору реагування патрульної поліції ГУНП в Черкаській області. Опісля Вадим прийняв рішення залишити роботу в суді та у липні 2021 року став слухачем Сумського центру первинної професійної підготовки «Академія поліції» Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ. Де також був відзначений подякою від дирекції закладу за сумлінне виконання службових обов’язків та за досягнуті успіхи у навчанні.

Паралельно навчанню в Сумській академії поліції Вадим заочно навчався у Національному університеті біоресурсів і природокористування України, де у 2022 році здобув спеціальність «Право». Він був, ніби, вічним студентом, але його вмотивованість і прагнення до пізнання, освоєння чогось нового допомагали йому з легкістю поєднувати роботу, навчання та й час на родину, друзів у нього завжди знаходився.

Тож закінчивши Академію поліції, Вадим став працювати помічником чергового СРПП Уманського райуправління поліції спочатку в м. Умань, а згодом по переводу в м. Монастирище.

Під час повномасштабного ворожого вторгнення,16 листопада 2022 року, наш Герой поїхав у відрядження до Херсонської області, де разом із поліцейськими Черкаської області ніс службу у складі зведеного загону. На деокупованій території вони проводили стабілізаційні заходи: документували злочини російських військовослужбовців, виявляли місця захоронення, утримання та катування людей, викривали колаборантів, вилучали зброю і боєприпаси, розміновували населені пункти і позиції ворога.

7 грудня 2022 року Вадим разом із побратимами прибули до місця, де раніше були позиції ворога, неподалік села Федорівка, що за 15 км від Антонівського мосту. Вилучивши боєприпаси, вибухові речовини та зброю для знищення, повертаючись, поліцейські потрапили у мінну пастку окупантів, яка привела в дію закопаний фугас, виготовлений із боєприпасів, до крупнокаліберної артилерії. В результаті детонації стався вибух і наш Герой загинув на місці.

8 грудня 2022 року, згідно Указу Президента України капрала поліції Вадима Періжка нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

10 грудня 2022 року громада Монастирищини провела в останній шлях свого Героя. Поховали полеглого капрала Вадима Періжка з усіма належними почестями на Теолинському сільському кладовищі.

23 червня 2023 року на честь загиблого колеги-Героя на фасаді Монастирищенського відділку поліції, де працював Вадим, було відкрито меморіальну дошку. А 29 серпня ім’я капрала поліції Вадима Періжка увіковічено на Алеї Слави Героям у м. Монастирище.

Минув рік від дня його загибелі, але миру на Україні ще немає. І наш обов’язок зробити все можливе, щоб жертва Вадима Періжка та інших Героїв не була марною, щоб Прапор України гордо майорів над вільною, мирною незалежною Державою.

Герої не вмирають, пам’ять про них живе вічно в наших серцях!

Слава Україні!

Героям Слава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора