Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Війна забирає найкращих: роковини світлої пам'яті Героя Федора Айбена

Дата: 07.12.2023 08:45
Кількість переглядів: 89

Фото без опису

Проходить час, але біль втрати не вщухає. Сьогодні, 7 грудня, минає рік з дня загибелі нашого земляка, уродженця села Лукашівка, нашого Захисника, Воїна, Героя – ФЕДОРА ЮРІЙОВИЧА АЙБЕНА.

Він був досвідченим Воїном, в 2014 році пройшов АТО. В перші місяці повномасштабного вторгнення російської армії пішов захищати Україну.

Народився Федір Айбен 11 вересня 1974 року у селі Лукашівка в родині славних трударів. У рідному селі пролетіли, промайнули його дитячі та шкільні роки. У 1992 році вступив на строкову військову службу. Повернувшись із армії, освоїв професії тракториста та водія і влаштувався на роботу в колгосп у рідній Лукашівці. Федору подобалася його робота, він старанно та віддано працював, взагалі, він був із тих людей, які якщо щось і роблять, то так як слід, до ладу.

У 1995 році наш Герой одружився. Разом із коханою дружиною Людмилою виростили й виховали прекрасну донечку Діану.

Жив, трудився, радів своїми любими дівчатками. А далі настав гіркий 2014 рік… росія вирвала Крим, вторглася у східні області України. Федору Айбену було боляче, що його Батьківщинину безжально намагається «розірвати», знищити підступний сусід і у вересні 2014 року він став на захист нашої держави. Протягом року наш Герой, старший навідник гранатометного відділення Федір Айбен у складі 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила давав гідну відсіч противнику.

Він брав безпосередню участь в бойових операціях на Донеччині в «найгарячіших точках»: Оріхове, Золоте, Кримське, Новотошківське, Бахмутська траса… Тоді ангел-охоронець вберіг нашого Героя і через рік важких випробувань він повернувся до додому, до родини. За свою відчайдушність, мужність і героїзм, проявлені під час захисту України, неодноразово нагороджувався відзнаками, грамотами: Президента України «За участь в антитерористичній операції», командира військової частини «Залізний воїн», народною відзнакою «Народний Герой України».

Повномасштабне вторгнення російських військ на територію України застало нашого Захисника у Чехії, де він працював. Федір, не роздумуючи, повернувся додому і знову став на захист рідної української землі. З травня 2022 року у складі військової частини А4219 окремого батальйону спеціального призначення Федір Айбен вже як водій-помічник гранатометника боронив від ненависного ворога кожного з нас, нашу громаду, країну, нашу свободу і незалежність.

Наш Герой був досвідченим бійцем, якому, ще тоді, у 2015 вдалось повернутися живим із східного «пекла», але цього разу безжальний, підступний, підлий ворог значно переважав силою. Протягом семи місяців наш Захисник, з усією належною йому хоробрістю, протистояв російським окупантам і мріяв із Перемогою повернутися до родини, але, на жаль… 7 грудня 2022 року внаслідок артилерійського обстрілу в районі населеного пункту Кліщіївка Бахмутського району Донецької області під час виконання бойового завдання наш Воїн загинув.

11 грудня солдат Федір Айбен назавжди повернувся додому «на щиті». Проводжали Воїна в останню дорогу всією громадою. Поховали Захисника на сільському кладовищі у рідній Лукашівці.

29 серпня 2023 у місті Монастирищі відкрито Алею Слави Героям, де поряд із усіма загиблими земляками-Захисниками увіковічено Федора. А 27 жовтня у селі Лукашівка на Алеї пам’яті загиблим Героям-односельчанам було встановлено меморіальну дошку Федору Айбену.

Федір був справжньою Людиною і справжнім Героєм, який до останнього свого життєвого подиху боровся за свободу, за мир, за вільну Україну.

З глибокою повагою та сумом у серці ми завжди пам’ятатимемо та довіку будемо вдячні нашому Воїну – Федору Айбену!

Низький уклін, вічний спочинок і світла пам'ять Захиснику України.

Герої не вмирають...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора