Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Громадський бюджет 2023: створення гончарної майстерні

Дата: 29.12.2023 11:22
Кількість переглядів: 130

Фото без опису

Глина може служити не лише матеріалом для виготовлення посуду, а й матеріалом для арттерапії, який допоможе висловлювати емоції, зняти стрес та покращити настрій. У Монастирищенській громаді на базі мистецького етнопростору «Садиба Остапа» в селі Княжа Криниця було створено гончарну майстерню для всіх охочих.

Проєкт вдалося реалізувати у рамках Програми «Громадський бюджет (бюджет участі) Монастирищенської міської територіальної громади на 2023-2025 роки».

Авторка проєкту – засновниця мистецького ентопростору Садиба Остапа у селі Княжа Криниця та фундаторка зеленого туризму у Монастирищенській громаді Ольга Остапенко давно мріяла займатися гончарним мистецтвом й ділитися знаннями з іншими. Тож завдяки громадському бюджету в громаді з’явилося місце, де проводяться майстер-класи по роботі з глиною. Цей матеріал реагує на рухи майстра, що робить процес створення виробів цікавим та чутливим до деталей. В майстерні використовують природну глину, з нею працюють на електричному колі, що робить творчість легшою і приємнішою.

У рамках реалізації проєкту, також, було придбано муфельну піч для випалювання виготовлених глиняних виробів.

Під час занять можна отримати практичні навички роботи на спеціальному гончарному крузі, дізналися весь цикл виготовлення глиняних виробів, а також самостійно створити та прикрасити виготовлений предмет.

Окрім цього, це місце, терапії та реабілітації осіб, які постраждали під час війни і намагаються покращити свій емоційний стан та самоцінність.

Сьогодні між Монастирищенською міською радою та «Садибою Остапа» було підписано Меморандум про співробітництво, партнерство та координацію діяльності. Згідно цього Меморандуму майстер-класи із гончарства будуть безкоштовно проводитися для пільгових категорій жителів громади: дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах; дітей з інвалідністю; дітей із неповної сім’ї; дітей з багатодітної сім’ї; дітей з прийомної сім’ї; дитячих будинків сімейного типу; дітей учасників бойових дій; дітей зі статусом члена сім`ї загиблого (померлого); дітей особи з інвалідністю внаслідок війни; військовослужбовці; особи з інвалідністю внаслідок війни; учасники бойових дій.

Співробітництво Сторін включає проведення серії майстер-класів, де навчають гончарству дорослих та дітей, створюють з глини найрізноманітніші творчі задуми, унікальний посуд та предмети домашнього вжитку.

Громадський бюджет– це дійсно унікальний інструмент взаємодії влади з громадою, спільна мета якого – розвивати наше місто та громаду!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора