Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Герої не вмирають! Роковини загибелі Героя Віталія Пасеки

Дата: 26.02.2024 09:04
Кількість переглядів: 198

Фото без опису

Два роки тому, 26 лютого 2022 року, боронячи Україну від російських окупантів, героїчно загинув наш земляк – відважний Захисник України, її вірний і нескорений Син Віталій Євгенійович Пасека.

Він не зустрів свою 43-тю весну, бо пекельний лютий забрав його до Небесного Війська…

Два роки минуло та біль не вщухає, адже кожен Воїн-Захисник – це Син Матері-України, яка плаче, страждає і бореться за кожну свою дитину.

Віталій народився в селі Княжа Криниця 15 травня 1979 року в родині Надії Петрівни та Євгенія Васильовича Пасеків. Мав старшу сестричку Наталію. У 1986 році пішов до першого класу Івахнянської школи, яку успішно закінчив у 1996 році. У цьому ж році Віталій вступив до Національного медичного університету імені О. Богомольця, але через рік вирішив змінити напрям майбутньої професії на юридичну і став курсантом Військового інституту Київського університету імені Тараса Шевченка.

Після закінчення вузу, у 2002 році, працював юрисконсультом 931 гвардійського навчального механізованого полку 169 гвардійського навчального центру Північного оперативного командування. Згодом, у 2004 році, був переведений на посаду юрисконсульта 30 окремого лінійно-вузлового полку зв’язку Головного командування Сухопутних військ ЗСУ. Потім, з 2012 по 2019 роки, був помічником командира полку з правової роботи того ж полку. З 2019 року і до героїчної загибелі займав посаду начальника відділу організації та забезпечення якості аудиту Північно-Східного територіального управління внутрішнього аудиту (м. Чернігів).

Разом із коханою дружиною Людмилою, з якою одружилися восени 2004 року, ростили й виховували двох чудових синів-соколів – Євгена та Дениса. Життя йшло своїм звичним, природнім ритмом: сім’я, робота, дім, зустрічі з друзями, поїздки до батьків.

Але все змінилося із початком великої війни… З перших днів повномасштабного російського вторгнення, відповідно до наказу керівника, Віталій Пасека став виконувати завдання із забезпечення розвідки та прикриття груп з мінування та підриву критичної інфраструктури.

26 лютого 2022 року під час виконання бойового завдання в районі населених пунктів Кошевка та Новий Білоус Чернігівської області наш Герой загинув. Але завдяки його вмілим діям було забезпечено підрив двох важливих мостів і зупинку просування ворога в бік Чернігова. У подальшому при прикритті групи мінування з підриву третього мосту в районі населеного пункту Новий Білоус група прикриття (розвідки) потрапила у засідку. Героїчними діями підполковника Віталія Пасеки забезпечено вивід з-під обстрілу групи прикриття та колони інженерного підрозділу.

Віталій зберіг життя особового складу, захистив мешканців Чернігова від окупації їхнього міста, але загинув сам.

Поховали Героя з усіма військовими почестями 15 березня 2022 року на сільському кладовищі у Івахнах.

За особливу мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відповідно до Указу Президента України Володимира Зеленського від 25 березня 2022 року, підполковника Віталія Пасеку посмертно відзначено Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

8 травня 2023 року у селі Івахни на Алеї пам’яті загиблим Захисникам-односельчанам було відкрито меморіальну дошку Віталію Пасеці. А 29 серпня у місті Монастирище відкрито Алею Слави Героям, де поряд із усіма загиблими Воїнами-мешканцями громади увіковічено Віталія.

З глибокою повагою, сумом у серці ми завжди пам’ятатимемо нашого Героя. Висловлюємо щирі співчуття всім рідним та близьким Захисника.

Низький уклін та подяка Воїну-земляку за вірність своїй країні.

Ми ніколи не забудемо тих, хто віддав свій останній подих життя заради мирного неба, заради своєї родини, задля своєї Батьківщини і заради кожного з нас. Завжди будемо пам'ятати, заради чого українські Воїни билися й продовжують битися з ворогом.

Пам’ятаймо про це сьогодні, завтра, завжди…

Вічна пам’ять і вічна слава Герою!

Герої не вмирають!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора