Монастирищенська міська громада
Черкаська область, Уманський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю, як вид покарання

Дата: 11.06.2024 08:10
Кількість переглядів: 74

Фото без опису

Позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю відповідно до статті 51 Кримінального кодексу України (далі - КК України) є одним з видів покарань, які застосовуються судом до осіб, які визнані винними у вчиненні кримінального правопорушення. Виконання даного виду покарання призначеного як основне, а також як додаткове до основних покарань, покладається на уповноважені органи з питань пробації.

Даний вид покарання має на меті в подальшому недопущення вчинення засудженими особами злочинів з використанням певних посад чи в результаті зайняття певною діяльністю. Власник підприємства, установи, організації за місцем роботи засудженої особи зобовязаний звільнити таку особу з посади, яку вона позбавлена права обіймати, або звільнити від виду діяльності займатися якою заборонено. Дозвіл на зайняття певним видом діяльності буде анульовано, а документ, що дає право займатися певним видом діяльності, вилучено органом, який надав дозвіл (наприклад, керувати транспортними засобами – вилучається посвідчення водія).

Засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю зобовязані:

þ виконувати судове рішення; þ надавати на вимогу уповноваженого органу з питань пробації документи, повязані з виконанням даного покарання; þ повідомляти уповноважений орган з питань пробації про місце роботи і проживання чи їх зміну; þ зявлятись за викликом до уповноваженого органу з питань пробації. Поважними причинами неявки засудженого за викликом уповноваженого органу з питань пробації у призначений строк є несвоєчасне одержання виклику, хвороба та інші обставини, що фактично позбавляють його можливості своєчасно прибути за викликом і документально підтверджені.

Засудженому забороняється без погодження з уповноваженим органом з питань пробації виїжджати за межі України. Ухилення засудженого від відбування покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю карається виправними роботами або пробаційним наглядом, або обмеженням волі.

 

Довідково Уманський районний сектор №2

філії ДУ «Центр пробації» в Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора